Förnybar energi

Den största delen av världens energi genereras fortfarande av fossila bränslen som olja, kol och gas. Nivåerna av de globala koldioxidutsläppen är rekordhöga och de behöver minska drastiskt. Mänskligheten är i stort behov av ett system där människors, samhällens och företags energibehov tillgodoses. Men inte som idag genom det fossila energisystemet, långt utanför ekosystemens gränser. Det ska ske inom ramen för ekosystemens gränser, via det förnybara energisystemet. Förnybara energikällor kan, som namnet antyder, förnya sig till skillnad från de fossila. Kraftkällorna vind-, sol- vatten- och bioenergi är nutidens och framtidens lösning på energiutmaningen.

Ökad elanvändning

Både industrins och hushållens elanvändning förväntas enligt beräkningar från Energimyndigheten att öka markant framöver. Redan 2030–2035 ser Energimyndigheten en ökad efterfrågan på el. Där kan vi göra stor skillnad. Anledningarna till att det förväntas öka är flera. Till exempel påverkar innovationer, nysatsningar och att industrin och transportsektorn ställer om från fossila källor till fossilfria. Även ökad användning av el hos privatpersoner påverkar, bland annat med anledning av övergången till elbilar som ökar mycket snabbt. 

Vindkraft och solenergi – del av lösningen

Vindkraft och solenergi, de förnybara kraftslagen som wpd arbetar med, kan på mycket kort tid producera den el som krävs framåt till både industri och hushåll. Detta både på ett klimatmässigt smart sätt – och till låg kostnad. Enligt det internationella energiorganet IEA:s årsrapport World Energy Outlook 2024 förväntas vind- och solkraft öka sin andel av elproduktionen i EU från 27 till 74 procent mellan 2023–2050. Det är en större ökning än man tidigare förväntat. Båda kraftslagen skapar nya jobb, främjar regionens utveckling, möjliggör ett bra elpris och bidrar till en levande landsbygd. Mer lokal elproduktion bidrar även till att företag vågar satsa lokalt. Det ger arbetstillfällen, stärker välfärden och bidrar med stor regional samhällsnytta. Nya arbetstillfällen och mer stabil ekonomi genom t ex vind- och solparker skapar den trygghet som behövs för att våga bo kvar, eller flytta till bygden. Vi behöver mer levande landsbygd, inte mindre. 

Men behöver Sverige mer el?

Sverige som nation har ett elöverskott, behöver vi mer elproduktion? Det finns flera svar på frågan. Börjar vi med att titta på dagsläget så drivs många länder runt omkring oss fortfarande av fossila bränslen som t ex kolkraft. Sverige kan, med vårt överskott, exportera fossilfri el som så ersätter t ex kolkraften i Europa och därmed hjälper vi till att snabbare minska de globala utsläppen av CO2.  Tittar vi några år framåt kommer vår egen industri kräva mycket mer förnybar el när de ställer om. Läs mer om basindustrins elbehov till 2030 och om basindustrins elbehov till 2035.

För att klara den kraftfulla elektrifieringen, göra verklighet av innovationer och lämna den fossila eran bakom oss behövs alla förnybara kraftslag – nu. På kort sikt är sol och landbaserad vindkraft de kraftslag som snabbast kan byggas ut. I kombination med ny lagringsteknik läggs grunden för industrins investeringar, där el till konkurrenskraftig kostnad är en nödvändighet.

Det övergripande klimatmålet för Sverige är att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären 2045.  Vi på wpd står redo att få in mer vindkraft och solkraft i systemet så att vi kan uppfylla det målet!  

Frågor och svar samt mer fakta