Tillsammans med lokalsamhället
Sverige har påbörjat förändringen mot det 100 procent fossilfria samhälle som ska vara på plats år 2040. Vindkraften bidrar stort till Sveriges mål. Men för att hela omställningen generellt sett och varje vindpark specifikt sett ska bli lyckad, krävs att den görs tillsammans med lokalsamhället. Här berättar vi hur vi på wpd går till väga.
Lokal och regional kompetens
När en vindpark blir till krävs mycket samarbete och många olika entreprenörer är inblandade. Vi försöker alltid, anlita det regionala näringslivet vid våra projekt och vi samlar tidigt in information om vilken lokal kompentens som finns. Under förberedelse-, uppförande- och byggperiod utförs ungefär hälften av arbetena av lokala och regionala krafter. Då behövs arbetskraft främst för förberedelse av mark, anläggande av vägar, elnät, och fundamentarbeten. Vid etablerad park krävs ungefär en person per fyra vindkraftverk för drift och underhåll under hela livslängden.
Här läser du två perspektiv om lokal och regional kompetens:
Skogsentreprenörerna Dag och Dan ger sin bild utifrån markägar- och entreprenadperspektivet.
Entreprenören Arctic Infra delar med sig om erfarenheter av själva byggnationen.
Lokal service
Det finns många möjligheter för lokala och regionala företag. Både under utvecklings-, byggnations- och driftsfasen. Personer som är tillresta för att arbeta med parken är i behov av lokal service, t ex restauranger, hårfrisörer, gym och logi. Här prioriteras lokalt och regionalt utbud så långt som möjligt.
Samråd och påverkan
Vårt mål är att vid varje park hitta lösningar som blir så bra som möjligt. Vi är väldigt lyhörda för vad personer och föreningar som lever och verkar i omgivningen vid parken tycker och uttrycker, alltifrån närboende, markägare och jaktlag till sportklubbar och ornitologiska föreningar. Vi träffar löpande intressenter och anordnar olika typer av informationsmöten och samtalsforum med öppen och respektfull dialog för att fånga upp åsikter, tankar och ibland eventuell oro. Vi är måna om att lyssna, lära och förstå och anser att dialog alltid är den bästa vägen framåt för en ökad förståelse. Självklart går det även att kontakta oss direkt under hela processen. Vi är alltid transparenta och presenterar fotomontage som tydligt visar den tilltänkta vindparken som bland annat inkluderar skuggor och synlighet från de platser där parken kan synas.
Bygdemedel
wpd har som policy att avsätta utvecklingsmedel till bygden, en så kallad bygdepeng eller bygdemedel. Syftet är att bygden som omger vindparken ska få del i det värde som vindkraften skapar. Pengen är avsedd att användas för satsningar som gynnar hela bygden, exempelvis till bygdegårdar och dess aktiviteter, till fiberanslutning, för det aktiva friluftslivet, sociala aktiviteter och naturvårdsåtgärder enligt önskemål. Det kan också gå direkt till olika ideella föreningar eller andra organisationer inom till exempel kultur, natur eller sport. Alltifrån scouterna till ornitologer och fotbollsklubbar kan ansöka. Exakt hur bygdemedlen administreras och fördelas varierar och beror på förutsättningar och önskemål i det enskilda projektet. Pengarna ska gå till bygden, inte till kommunens allmänna budget och bygdemedlen betalas av wpd under hela driftperioden.
Här läser du om vad bygdemedel kan betyda för bygden:
Ingela Kåreskog, ordförande i föreningen Norra Ny Utveckling i Torsby kommun.
Intäktsdelning till närboende
Regeringen arbetar med förslag på intäktsdelning till närboende. Alltså att närboende till vindparker kan få del av intäkter från parken. I väntan på beslut tillämpar wpd intäktsdelning från parken till närboende inom 10 verkshöjder d.v.s. 10 x höjden på vindkraftverket.
Vill du ta del av hur er kommuns lokala utveckling kan främjas av vindkraft? Läs här.
Frågor och svar och mer fakta
- wpd: frågor och svar om vindkraft
- Svensk Vindenergi: frågor och svar om vindkraft
- Naturskyddsföreningen: frågor och svar om vindkraft
- Naturvårdsverket: forskningsprogram om vindkraftens påverkan på människa, natur och miljö
- Naturvårdsverket: frågor och svar om vindkraft
- Naturvårdsverket: ljud från vindkraft
- Vindlov: tillståndsfrågor vind och sol
- 100% Förnybart: aktörer som driver på omställningen av det svenska energisystemet
- Vindkraftcentrum: Norrlands utbyggnad av förnybar energi
- Vindbrukskollen: interaktiv karttjänst
- Energimyndighetens objektiva faktablad om vindkraft