För dig som markägare
Framtidssäkra din mark och din verksamhet med en solpark. Genom att komplettera din mark med elproduktion kan du få en stabil avkastning över tid och ökat värde för kommande generationer. Dessutom är du med och bidrar till en mer levande landsbygd och att ställa om energisystemet. Vi på wpd hjälper dig att framtidssäkra!
Ger lantbrukare trygg ekonomi
Vi vet att det är utmanande för många lantbrukare att få ekonomin att gå ihop. När du tar beslutet att arrendera ut din mark för en solpark säkrar du upp både för din egen framtid och kommande generationers. Det kan ge dig som lantbrukare en trygg och stabil grund att stå på för att klara av de svängningar i avkastningen du själv råder över. Genom att addera förnybar energi till din inkomst får du en större trygghet eftersom intäkterna kommer från olika verksamheter – alla ägg läggs inte i en och samma korg. Arvodena som är kopplade till förnybar energi är oftast betydligt högre än genomsnittlig avkastning per hektar av din mark. Tillsammans med oss kommer du skapa riktigt bra förutsättningar för din verksamhet och din ekonomi. Vi upprättar alltid skräddarsydda avtal för just dig och just din mark. Lantbruket kan inte sällan kombineras med solparken.
Ökade förutsättningar för förbättrad biologisk mångfald
Vårt mål är alltid att natur- och kulturmiljövärden ska bevaras och förstärkas genom effektiva åtgärder under byggnation, drift och underhåll samt avveckling och återställande. Därför tar vi alltid fram en naturvårdsplan i dialog med markägaren för våra solparksprojekt med målet att ge absolut bästa förutsättningar för en ökad biologisk mångfald. Planen beskriver våra åtaganden för hur vi stärker naturvärden och biologisk mångfald från byggnation och under hela solparkens livslängd.
Utgångspunkten är att naturvärden i och kring parken ska bevaras, vårdas och värnas. Både vid uppförandet och under drift av solparker finns stora möjligheter att främja biologisk mångfald och skapa ekosystemtjänster. Vid byggnation av solparken kan ängsmarker och andra naturmiljöer skapas för att gynna pollinatörer, insekter och smådjur. Under solparkens livstid underhålls marken för att flora och fauna ska utvecklas och livsmiljöer bevaras. Vi vill skapa en miljö kring parken där alla växter och djur av olika slag tillsammans skapar den bästa möjliga platsen.
Vi arbetar med olika insatser för att skapa en så rik och varierad flora som möjligt för att främja den biologiska mångfalden. Det handlar om alltifrån anläggning och underhåll av ängs- och slåtterytor, bekämpning av invasiva arter och skapande av faunadepåer såsom sandblottor och veddepåer. På lämpliga platser kan fågelholkar och insektshotell installeras eller småvatten anläggas för att gynna kräl- och groddjur.
Vi arbetar i enlighet med den vägledning som har tagits fram för hur solcellsparker i Sverige kan etableras med positiv effekt på den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster. Handboken är framtagen av RISE och Ecogain. Här kommer du till handboken.
Tillfällig gäst i landskapet
Solparkernas livslängd är ungefär 35–40 år. Därefter monteras solpanelerna ned och marken kan återgå till tidigare markanvändning. Man kan därför se solparker som tillfälliga gäster i landskapet. Under solparkens livslängd har marken använts till att säkra förnybar elproduktion, stötta omställningen och bromsa klimatförändringarna.
Jordbruk och solbruk i kombination – Agrivoltaics
De flesta solparker har hittills byggts med ett enda syfte: att omvandla solenergi till förnybar el. I en vanlig solpark placeras solpanelerna ofta tätt, vilket gör att traktorer och annan utrustning inte kan passera mellan dem. Bland annat genom att placera solpanelerna med större mellanrum kan marken tillgängliggöras både för jordbruk och solenergi. Det möjliggör även kombination av solenergi och djurhållning med får, höns eller gäss. Även biodling är gynnsamt i kombination med solparker.
Om rätt förutsättningar och intresse finns kan vi analysera möjligheterna till agrivoltaiska solparker.
Forskning som har pågått i Sverige sedan 2020 visar att solpanelerna ger ett skydd för mark och grödor genom att minska vindens påverkan och skapa skugga under delar av dagen. Klipp från slutrapporten: ”Projektets huvudresultat, när det gäller skuggeffekter på skördens storlek, visade att det agrivoltaiska systemet inte förändrade produktiviteten”.
Är du intresserad av att höra vad vi kan göra för dig?
Vi söker hela tiden nya områden för etablering av storskaliga solparker. Vill du undersöka möjligheten till förnybar energi på din mark och få veta mer om hur ett samarbete med oss skulle kunna se ut?
Kontakta oss för ett förutsättningslöst samtal – vi ser fram emot att höra från dig!