Förnybar energi

Det är hög tid för förändring.

Det är nu – inte sen – vi måste vända trenden och komma bort från de fossila bränslena, för att klimateffekterna inte ska skena bortom kontroll. 

Genom att ställa om till ett förnybart energisystem kan vi leva och verka inom ramen för ekosystemens gränser. Förnybar energi kommer hjälpa oss framåt och kommer bidra till Sveriges övergripande klimatmål om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045.

Ökad elanvändning

Svensk industri genomför och planerar rekordstora investeringar, i syfte att fasa ut fossila råvaror och bränslen. Industrins elbehov i Sverige kommer att mer än fördubblas inom kommande tioårsperiod (källa: SKGS). Ett modernt elsystem som klarar av att tillgodose behovet kräver att vi inte lägger alla ägg i samma korg. Inget enskilt kraftslag eller en enskild lösning kommer att klara av att bära hela Sveriges elanvändning, varken idag eller framåt. Men en sak är säker; solenergi är en avgörande del av lösningen. Och vi behöver få mer storskalig solenergi på plats. Läs mer om förnybar energi.

Solenergi minskar utsläppen

Solenergi är en del av lösningen på utmaningen och kan på kort tid producera en stor del el. Både till traditionell industri, till ny så kallad grön industri och till hushåll. Solenergi är en del i pusslet som kan vara med och möjliggöra industrins förändring och samhällets klimatomställning. Detta både på ett klimatmässigt smart sätt – och till låg kostnad. Solenergi skapar dessutom nya jobb, främjar regioners utveckling, möjliggör ett bra elpris och bidrar till en mer levande landsbygd. Dessutom, icke att förglömma, solparker kan kombineras med olika typer av lant- och jordbruk och kan öka den biologiska mångfalden. Lokal elproduktion bidrar också till att företag vågar satsa lokalt. Det ger arbetstillfällen, stärker välfärden och bidrar med stor regional samhällsnytta.

wpd och solenergi

wpd är en av Europas ledande projektutvecklare och producenter av förnybar energi. Med kvalitet och innovation har vi omvandlat naturens krafter till ren energi sedan starten i Tyskland 1996 och i Sverige sedan 2002. Vi är idag en av Europas ledande aktörer. Solenergi och storskalig solkraft introducerade vi i Sverige 2023. Vi har stor kompetens om Sveriges förutsättningar och Sveriges elsystem. Vi väljer noggrant ut marker med målet att de ska leda till färdigbyggda solparker så snabbt som möjligt. Vi ansvarar för hela processen och utvecklar, projekterar, bygger, driver och äger solparkerna samt ansvarar för nedmontering och återställer marken.

Stora möjligheter, men förutsättningar för snabbare utbyggnad krävs

Sverige har fantastiska möjligheter för storskalig solkraft! Solkraften kan snabbt och kostnadseffektivt byggas ut. Den passar perfekt tillsammans med vindkraft eftersom de har en negativ korrelation till varandra. De kompletterar varandra väldigt bra eftersom när det är blåsigt är det inte soligt och vice versa.  

Men tillståndsprocesserna och ledtiderna är alltför långdragna. För att korta tillståndsprocessen behövs politisk initiativkraft och vilja. Nu krävs att regeringen agerar kraftfullt för att vi ska få till en snabbare utbyggnad. Tillgången på fossilfri el är avgörande och kommer ange takten i klimatomställningen samt utvecklingen av jobb och välfärd på många platser i Sverige. 

Den årliga produktionen av solenergi i Sverige 2023 låg på 1,9% av den totala elproduktionen, Källa Svensk Solenergi. Det är hög tid att den siffran blir mycket högre! Vi på wpd har gedigen erfarenhet av att ha arbetat med politiker och tjänstemän under många, många år och vi jobbar löpande för förändring. Vi och hela solenergibranschen står beredda att svara upp mot industrins och hushållens ökade elbehov samt att bromsa klimatutvecklingen.

Frågor och svar och mer fakta

Här har vi samlat intressanta länkar om solenergi.

  • Vanligt förekommande frågor om solenergi och våra svar 
  • Nätverk för solparker –  ett branschsamarbete mellan 20 stora aktörer som nu investerar i utbyggnad av storskalig industriell solkraft på mark, så kallade solparker.
  • Svensk Solenergi  –  branschförening som tillsammans representerar den svenska solenergibranschen. Skapar opinion och påverkar beslutsfattare för att utveckla solenergin i Sverige.
  • SolarPower Europe –  branschorganisation för den europeiska solcellssektorn som har missionen att säkerställa att solenergi blir Europas främsta energikälla till år 2030 och förenar över 320 organisationer. Organisationen fungerar som länk mellan beslutsfattare och solkraftsutvecklare och påverkar regelverk och affärsförutsättningar för att driva på solenergins tillväxt. SolarPower Europe tillhandahåller kunskapsutveckling och marknadsinsikter genom rapporter som Global Market Outlook for Solar Power och EU Solar Jobs Report.  
  • Global Solar Council –  solcellsindustrins globala röst och representerar företagsmedlemmar inom hela värdekedjan samt nationella, regionala och internationella organisationer för att påskynda solenergins utbyggnad världen över. 
  • Internationella Energibyrån, IEA – har som mål att främja energisäkerhet, ekonomisk tillväxt och miljömässig hållbarhet. Organisationen hjälper sina medlemsländer att hantera energiutmaningar genom att erbjuda forskning, statistik och policyanalyser. IEA publicerar årligen en rad viktiga rapporter, som World Energy Outlook, som ger insikter i framtida energitrender och scenarier. 
  • Den Internationella byrån för förnybar energi, IRENA – den globala mellanstatliga organisationen för energiomställning som fungerar som den huvudsakliga plattformen för internationellt samarbete. IRENA stöder länder i deras energiövergångar och tillhandahåller toppmodern data och analyser om teknik, innovation, policy, finans och investeringar.
  • Karttjänst som visar solinstrålning globalt