Stöllsäterbergets vindpark med sina åtta vindkraftverk ligger på gränsen mellan Torsby och Malung-Sälens kommun. Vindparken ger såklart bygden förnybar el och den möjliggör även utveckling och sammanhållning. Ingela Kåreskog, ordförande i föreningen Norra Ny Utveckling i Torsby kommun, berättar vad vindparken betyder för bygden.
Vad betyder bygdemedlen för er?
Vi har väntat så länge på att det äntligen ska hända något som sätter fart på utvecklingen i bygden! Bygdepengen är verkligen något som påverkar. Det betyder väldigt mycket att vi får de här extra resurserna. De möjliggör att vi kan skapa mycket för bygden och våra medlemmar – både företag och privatpersoner.
Norra Ny Utveckling, vill du berätta lite om er?
Vi är en paraplyorganisation som samlar privatpersoner, företag, föreningar och den lokala folkhögskolan, vi finns till för att utveckla bygden. Vi har funnits sedan 2001 och startades ursprungligen då vi ville rädda högstadiet från nedläggning. Vi bor i en glesbygd och det har varit mycket avveckling här. Vi vill helt enkelt påverka och göra det bästa för bygden och har genom åren stöttat olika föreningar, fått tillbaka Bokbussen efter 45 år, renoverat badplatsen osv. Med vindparken på plats och bygdemedlen som kommer via wpd ser vi fram emot att verkligen kunna utveckla och påverka.
Vill du berätta vad bygdepengen har gett er hittills?
Den har gett oss möjlighet att göra olika saker som bland annat ökar gemenskapen i bygden. Vi har arrangerat en julgransdans för barn och vuxna. Vi har även arrangerat en räddnings- och säkerhetsdag då både Polisen, Räddningstjänsten och Röda Korset var på plats. Båda dess aktiviteter var väldigt givande. Det kom mycket folk vilket kändes häftigt! Vi ser att vi nu kan öka på insatserna genom bygdepengen. Det vi planerar just nu är att öka samverkan inom skogsindustrin för att kunna jobba med kvalitetsvirke. Vi har många skogsföretag, sågverk, åkare, skogsägare, snickerier och folkhögskola skogkurs i bydgen och tillsammans kan vi göra riktigt bra saker. Vi kommer även satsa på en språkcirkel och ett mysigt språkcafé för personer som har flyttat eller återvänt hit. Både för att hjälpa till att integrera, och för att behålla och underhålla dialekter. Vi möjliggör att våra medlemmar ses, det är ovärderligt!
Hur gick era tankar och diskussioner innan beslut om parken?
Det är klart att det fanns många frågor! wpd började med frekventa informationsmöten redan 2012 där även markägarna var med. Det har också arrangerats studiebesök i en annan vindpark. Vi uppmuntrade alla att komma och ställa alla konstiga frågor på mötena. Det fanns vissa grupper som var negativa, men informationsmötena var riktigt bra. Vi fick ge synpunkter och blev tillfrågade, vi pratade och diskuterade. Har vi haft frågor mellan mötena har vi bara ringt, wpd har ställt upp direkt och genomgående har allt skötts mycket bra.
Vindparken invigdes 2024. Vad är uppfattningen om parken nu?
Den låter. Det går inte att komma ifrån. Men allt det positiva överväger – förnybar energi, lokala arbetstillfällen och olika möjligheter för oss som bygd genom bygdemedlen. Tänk, nu ringer det folk som vill gå med! De negativa tongångarna har slutat nu när allt är på plats. Det fanns en del frågor om allemansrätten tidigare, men den fungerar ju precis som förut och jag vet att skogen och platsen fortfarande nyttjas för rekreation och svamp- och bärplock.
Vad är det bästa med att ha vindparken på plats?
Såklart att vi får förnybar el. Och att vi ser tendenser till både mer företagande och att fler flyttar in och tillbaka. Nu har vi medel så att vi kan utveckla bygden och samtidigt bygga på att det inte är vi och dem – det är vi i bygden. Det börjar hända saker här nu, det är så kul!