Så här går det till

Det är många steg på vägen mellan en projektidé fram till byggnation och driftsättning av en solpark.

Från det att en lämplig plats har lokaliserats, fram tills alla godkännanden är på plats, kan det ta ett till två år, beroende på solparkens utformning och placering. Platsen måste först undersökas noga för att se om den är lämplig ur ett miljöperspektiv. Länsstyrelsen ska även bedöma vilka försiktighetsåtgärder som krävs för att solparken kan kunna byggas. Man behöver också se till att solparken kan anslutas till elnätet.

Här beskriver vi kort vad vi gör i de olika stegen från idé till en färdig solpark.

Innan en solpark kan förverkligas krävs en noggrann analys som täcker in många viktiga parametrar. 

I ett första steg tittar vi på viktiga parametrar som:

  • solinstrålning
  • möjlighet till nätanslutning
  • markanvändning och terräng
  • kända natur- och kulturvärden
  • närområdets förutsättningar
  • behov av ny elproduktion

 

Detta är grundförutsättningar som ger en bild av om en solpark är tänkbar både ur tekniska, miljömässiga och samhällsekonomiskt rimliga perspektiv. Vi undviker att bygga solparker på högvärdig jordbruksmark eller naturskogar och vi lägger stor vikt vid lokala förutsättningar redan i ett tidigt skede.  

Grundförutsättningen för att utveckla en solpark är en intresserad markägare som vill ingå ett partnerskap med oss. Tillsammans med markägaren ser vi över hur en solpark skulle kunna planeras, dels utifrån hur marken används idag och för framtida behov för nuvarande och kommande generationer. Fördelar för markägaren och våra förpliktelser under solparkens livstid gås igenom.

När markägaren har bestämt sig för att arrendera ut marken sätter vi tillsammans ramarna för villkor, och skräddarsyr ett tydligt och tryggt avtal som gagnar båda parter.

För att säkerställa att den valda platsen är lämplig ur miljösynpunkt görs noggranna analyser av platsens natur- och kulturvärden samt andra aspekter som kan ha betydelse för bedömning av platsens lämplighet. Vi anlitar oberoende expertkonsulter för att göra inventeringar och utredningar av möjlig påverkan på djur- och växtliv. Sedan utformas solparken på bästa sätt med hänsyn till den unika platsen. Vi har lång erfarenhet av att ta fram utförliga beskrivningar av alla tänkbara miljökonsekvenser och har stor respekt för den lokala miljön.

För att kunna planera solparkens utformning behöver vi även veta mer om de tekniska förutsättningarna och hur installationen kan optimeras med respekt för lokala förhållanden. Det påverkas bland annat av jordmån, marklutning, växtlighet, fuktighet, barriärer, behov av avverkning och markbearbetning samt placering av utrustning. Vissa tekniska lösningar kan anpassas vid en senare detaljplanering, men redan nu behöver vi säkerställa en miljöanpassad och säker byggnation samt en effektiv och långsiktig drift av solparken.

För att kunna uppföra en solpark krävs att man följer regelverk och går igenom formella processer för att få alla godkännanden på plats. Det innebär bland annat att anmäla och genomföra samråd med berörda parter. Även att ta fram underlag som Länsstyrelsen behöver för att kunna bedöma platsens lämplighet och vilka försiktighetsåtgärder som behövs vid uppförandet av solparken.

Vi på wpd har lång erfarenhet av miljöbalkens regelverk. Det är vi som ansvarar för att genomföra samråd med berörda parter och att ta fram allt underlag som behövs för att utvärdera solparkens påverkan. Vi bevakar de förändringar i regelverket som görs, för att säkerställa att våra solparker utformas enligt senaste bedömningar från myndigheterna.

wpd:s hela verksamhet bygger på att allt vi gör ska leda till att vi lämnar planeten i ett bättre skick än om vi inte hade funnits. Att bygga förnybar elproduktion är vår kärnfråga. Men vi vet att det inte räcker med att tänka energiomställning, vi måste även hejda förlusten av biologisk mångfald. Därför förenas alla våra solparker med en naturvårdsplan där vi beskriver alla de åtgärder vi vidtar för att främja biologisk mångfald under hela solparkens livslängd.

Exempel på sådana åtgärder är plantering av växter och blommor som attraherar bin, fjärilar och andra pollinatörer. En annan åtgärd är att bevara och anlägga buskar och träd längs kanterna av solparken, vilket ger skydd och mat för fåglar och andra smådjur. Det kan också innebära att vi skapar nya livsmiljöer som är trygga och gynnsamma för lokala djurarter eller andra åtgärder för att bygga förnybar energi som en levande del av landskapet som bidrar till en friskare miljö och ökad biologisk mångfald.

Finansieringen av projektet hanteras av oss på wpd, vilket innebär att markägaren inte behöver stå för några kostnader. Vi ansvarar även för all upphandling av material och arbete för att säkerställa att projektet genomförs med högsta kvalitet och i tid. Denna helhetslösning garanterar en smidig och riskfri process för markägaren.

Säkerhet är en prioriterad fråga för oss vid val av teknisk utrustning. Vid upphandling av solpaneler och annan utrustning ligger vårt fokus på väl beprövad teknik med hög tillförlitlighet och välrenommerade tillverkare. 

Som markägare kan du se fram emot en säker och stadig intäkt från marken, utan att behöva oroa dig för driftkostnader eller oväntade utgifter – vi tar hand om allt.

Vi har ett eget expertteam som samordnar byggarbetet med alla inblandade och ser till att solparken byggs effektivt och med minimal störning för omgivningen. Installation av solpaneler, kablar och teknisk utrustning sker med noggrannhet för att säkerställa en driftsäker anläggning. Vi har erfarenhet och kunskap för att välja de bästa möjliga förutsättningarna för projektet och arbetet utförs med fokus på kvalitet och hållbarhet. Under byggnationen utformas även åtgärder som beskrivs i Naturvårdsplanen. 

Att ansluta en solpark till elnätet är ett av de viktigaste stegen i projektet, eftersom det är då parken börjar leverera förnybar el till det allmänna elnätet. Vi tar hand om hela processen för att ansluta solparken, teknisk planering, installation av kablar och transformatorstationer och samarbetet med nätbolaget. Allt görs med stor omsorg för att säkerställa både effektivitet och säkerhet. Vi ser till att hela installationen följer aktuella föreskrifter och standarder. Vårt mål är en säker och effektiv uppkoppling som möjliggör problemfri elproduktion från första dagen.

Under solparkens hela livslängd ansvarar vi för regelbunden övervakning, underhåll och säkerhet, så att parken ger optimal prestanda över hela livslängden. Underhåll och drift av solparken görs med hänsyn till mark, djur och natur. När solpanelerna uppnått sin livslängd efter cirka 30–35 år, tar vi hand om demontering och återställning av marken. Det görs på ett sätt som garanterar att markägaren inte påverkas ekonomiskt eller logistiskt, vilket säkerställer en smidig avveckling och återgång till önskad markanvändning.